20. ledna 2009

Jak dobře vybrat firmu na čištění kanalizace

Jak dobře vybrat firmu na čištění kanalizace.

Na českém trhu se pohybuje velké množství firem nabízejících čištění kanalizací, ale jen zlomek z nich je opravdu solidní.
Tento článek by Vám měl pomoci vyvarovat se těm nesolidním a dobře vybrat firmu nejen na čištění kanalizací a domovních odpadů.
Prozradí Vám také jaké záludnosti a fígle na Vás mohou nesolidní firmy či živnostníci zkoušet.

1. Základní výběr firmy

Vybírejte zavedené firmy, pokud možno s delší působností na našem trhu. Nově založená firma nebude mít takové zkušenosti jako firma, která se problematikou zabývá již od doby po revoluci.
V dnešní době je asi nejjednodušší vyhledat vhodnou firmu na internetu pomocí vyhledávače www.seznam.cz nebo www.google.cz.
Dobrá firma s profesionálním přístupem bude mít jistě i profesionálně vytvořené webové stránky.
Zkontrolujte v kontaktech, jestli naleznete sídlo firmy, IČO, DIČ apod. Dobré je, pokud naleznete i kontakt na představitele firmy pro případné stížnosti.
Vyvarujte se stránek s neúplnými kontakty bez sídla firmy a kontaktu na odpovědnou osobu. Z nějakých důvodů firma tyto údaje tají, proč asi? Že by časté reklamace, stížnosti na práci či neproplacené faktury???
Tak to bychom měli základní výběr firmy a nyní přistoupíme k posouzení její kvalifikace na čištění kanalizace.

2. Posouzení kvalifikačních předpokladů pro úspěšné vyčištění kanalizace

Zkontrolujte jaké má firma předpoklady k úspěšnému vyčištění Vaší kanalizace či domovního odpadu. Zkontrolujte, jestli má firma na stránkách představení techniky. Posuďte, jak je firma vybavená, poradí si určitě s Vaším problémem?
Je dobré, aby veškerou techniku firma vlastnila. Neplatí tak zbytečně za zprostředkování nebo půjčení techniky od třetí osoby. Konečná cena by tak byla samozřejmě vyšší.
Na mnoha webových stránkách čistících firem se objevuje stále ta samá technika (čistící auta apod.) Znamená to, že vozidlo vlastní jedna firma, kterou si pak ostatní najímají! Proto, pokud už má firma stránku s popisem a obrázky údajně její techniky, zkontrolujte, jestli je auto popsané reklamou či logem firmy, která auto na stránkách propaguje. Občas totiž narazíte na fotky pouze částí vozů, nebo fotografií z velkých dálek apod. aby nešlo vlastníka vozu identifikovat a prozradit tak, že firma vůz nevlastní.
Dobrá firma by měla odstranit ucpávku nebo vyčistit kanalizaci během jedné návštěvy. Proto si zjistěte, jestli k Vám může přijet čistící vůz vybavený jak technikou na čištění kanalizace tlakovou vodou, tak technikou na mechanické čištění odpadů motorovým perem.
Čím výkonnější technika, tím lépe. Slabá technika nemusí ucpávku odstranit a instalatér Vám může tvrdit, že je potrubí zlomené, že se musí stavebně opravit. Vám pak nezbude, než třeba i zbytečně potrubí opravit, nebo kontaktovat a objednat firmu s výkonnější technikou a zaplatit znovu za čištění kanalizace. Proto nepodceňujte ucpané kanály a objednejte si rovnou firmu s kvalitní a hlavně výkonnou technikou!
Tato poučka platí i pro čištění zanesených kanalizačních řadů. Až Vám bude někdo tvrdit, že s dodávkovým vozem vyčistí 100m zaneseného řadu DN 300mm – nevěřte mu! On by ho možná i vyčistil, ale za několik mnoho dní oproti 1 hodině čištění s výkonným čistícím strojem. A cena za jednu nebo dvě hodiny čištění výkonného stroje je rozhodně levnější, než třeba 2 dny čištění slabým strojem!
Pro porovnání výkonnosti čistících aut jsou důležité informace o výkonu vysokotlaké pumpy.
Minimální výkony pro kvalitní a rychlé čištění kanalizace:
Velikost kanalizace
minimální výkon čistící pumpy
Největší kanalizační řady DN 500 a více
min. 470 litrů/minutu při tlaku 150 barů
Středně velké řady DN 300 až DN 500mm
min. 200 litrů/minutu při tlaku 200 barů
nebo 330 litrů/minutu při tlaku 160 barů
Menší řady, domovní přípojky a stoupačky
DN 70 až DN 250 (300)mm
min. 60 litrů /min při tlaku 250 barů
nebo 140 litrů/min při tlaku 140 barů
Důležité je, aby vozidlo mělo i dostatečně velkou cisternu na čistící vodu. Do malé dodávky moc velkou nádrž nedáte, voda brzy dojde a přijde situace, kdy je posádka (čistící vůz) bez vody a Vy nemáte kanalizaci ještě vyčištěnou. Nastane pak zdržení, kdy musí pracovníci firmy dojet pro vodu, nebo se připojit na Váš kohoutek někde v prádelně. Toto zdržení Vás pak stojí nejen peníze, ale i Váš čas, který byste mohli věnovat užitečnější činnosti, než čekat, až se posádka vrátí s vodou, nebo napustí 1000 litrů vody kohoutkem.
Tímto bychom za sebou měli zhodnocení techniky firmy. Pokud jste se ujistili, že firma disponuje kvalitní a výkonnou technikou, přichází na řadu porovnání cen.

3. Porovnání cen za čištění kanalizace

Jak porovnat ceny za čištění kanalizace a proč menší cena za metr čištění či hodinu práce neznamená v konečném vyúčtování levněji vyčištěnou kanalizaci!
K porovnání cen je potřeba dostat se k ceníku firmy. Vzhledem k tomu, že výběr budeme ve většině případů provádět přes internet koukneme, jestli má firma ceník na svých webových stránkách.
Mít ceník veřejně na internetu je známka serióznosti firmy a znamená to otevřený a rovný přístup k zákazníkovi. Firmy, které nemají ceník veřejně na svých stránkách ani nepoptávejte. Tím, že ceník nemají Vám naznačují, že jejich přístup k Vám nebude vždy tak úplně rovný. Nemůžete si cenu dopředu spočítat a nikdy nevíte, co Vám po provedení prací naúčtují. Pro každého tak mají jiné ceny a buďte si jistí, že zrovna pro Vás to budou ty nejvyšší.
Pokud již máte v ruce nebo před očima na webu ceník, zjistěte si, co Vám firma za cenu služby nabízí.
Některé firmy již mají v ceně za čištění montáž a demontáž zařizovacích předmětů, otevření a zavření revizních šachet či čistících kusů. U některých firem zaplatíte za tyto úkony zvlášť.
Dále Vám u některých firem k hodinové sazbě nebo sazbě za metry čištění připočítají ještě hodinovou sazbu za práci techniků, kteří se na zakázce podíleli. Některé firmy mají práci techniků již v ceně čištění!
Pozor na příliš nízké ceny za metr čištění kanalizace. Super nízká cena za metr čištění se na počátku může zdát velice lákavá, ale některé firmy Vám naúčtují každé protažení kanalizace zvlášť a metry načítají. Účtují tzv. „opakované čištění“. To znamená, že pokud čistili třeba 12m kanalizace a tuto část kanalizace bylo potřeba 4× stáhnout aby byla úplně čistá, naúčtují Vám na konci zakázky 4×12m tzn. celkem 48m! To pak zjistíte, že ta cena nebyla zas tak super levná!
S cenou za čištění souvisí i výše zmíněný výkon techniky. O desítky korun levnější hodinová sazba za čištění kanalizace slabou technikou než má o trošku dražší konkurence se Vám může prodražit. Výkonná technika udělá nakonec práci několikanásobně rychleji. V konečném důsledku to pocítíte na vyúčtování celé zakázky.

Proto neporovnávejte jen cenu, ale i vybavení firmy a co za tu cenu nabízí!!!

Doufám, že Vám článek pomohl alespoň trošku se orientovat v problematice výběru firmy na čištění kanalizace.

Na závěr si shrneme, na co si při výběru firmy na čištění kanalizace dát pozor:

- „opakované čištění“ – firma si za 12m přípojky klidně naúčtuje za každé stažení kanalizace dalších 12m. Například, když stáhne potrubí 4× naúčtuje Vám 48m!
- připočítávání k sazbě za čištění kanalizace ještě sazbu za práci techniků.
- neporovnávejte jenom samotné ceny, ale i výkon techniky, obsah cisteren apod. O trošku vyšší cena za výkonnější techniku vyjde v konečném vyúčtování levněji.
- požadujte ceník, vymyšlené ceny se ne vždy dodržují. Chtějte vědět, z čeho se výsledná cena bude skládat – z jakých položek?
- má firma vlastní techniku? Jestli ano, tak nebudete zbytečně platit za zprostředkování.
- výkon čistících vozidel. Slabší technika nemusí na odstranění ucpávky stačit. Neplaťte zbytečně 2×. Výkonná technika – předpoklad úspěšného vyčištění kanalizace.
- vybavení vozidel tlakovou vodou i motorovými pery – předpoklad vyčištění kanalizace během jedné návštěvy.
- historie firmy. Starší firmy mají větší zkušenosti a zaměstnance s delší praxí.
Poznámka:
Jestli nemáte čas, nebo náladu porovnávat nabídky čistících firem, mohu Vám z vlastní zkušenosti doporučit firmu Herčík a Kříž spol. s r.o., která splňuje všechny výše uvedená kritéria a spokojenost a přání zákazníka je u ní vždy na 1. místě!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.